Informació pràctica per al Regne Unit

INFORMACIÓ PRÀCTICA:

 

1. DOCUMENTACIÓ BÀSICA QUE CAL APORTAR:

Passaport o DNI vàlid
La targeta sanitària europea (TSE) que et garanteix el dret a una assistència sanitària

Podràs trobar més informacions sobre beneficiaris, sol·licitud, renovació i validesa a Espanya de la teva targeta sanitària europea:

 http://www.seg-social.es/Internet_1/Trabajadores/PrestacionesPension10935/Asistenciasanitaria/DesplazamientosporE11566/TSE2/index.htm

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=es

Medicació que pot ser útil. Si tens una malaltia crònica, es recomana portar a sobre els medicaments que has de prendre de manera habitual.
Permís de conduir vàlid i emès en un país de la UE/EEA.

 

A la UE no hi ha una uniformització de les legislacions en matèria dels permisos de conduir. No obstant això, els permisos estan reconeguts en els altres estats membres i una persona pot conduir sense límit de temps.

A més, no pots posseir dos permisos de conduir expedits per dos estats diferents

Cal assenyalar que el permís provisional de conduir (el de conductor novell —L—) no és vàlid en el Regne Unit.

Si necessites més informacions: http://www.visitbritain.com/es/Transport/Getting-around-Britain/Driving-regulations-in-Britain.htm

 

Certificat d’antecedents penals.

És un certificat que permet acreditar la manca d’antecedents penals o, si escau, la seva existència.

 

Per treballar en un centre educatiu al Regne Unit es necessita un certificat d’antecedents penals anomenat Criminal Record Bureau (CBR) Check.

Més informacions: http://www.mjusticia.gob.es/cs/Satellite/es/1200666550200/Tramite_C/1215326256568/Detalle.html

http://www.mecd.gob.es/dctm/ministerio/educacion/actividad-internacional/consejerias/reino-unido/convocatorias/auxiliares-penales.pdf?documentId=0901e72b8093fd9b

Títols acadèmics o professionals traduïts.
Referències de professors i de les empreses on hagis treballat.
Referències bancàries (número de compte, número BIC i IBAN) et poden ser útils, especialment si obres un compte bancari o vols fer una transferència bancària (bank transfer).
Diners suficients per als primers dies de la teva estada a l’estranger. És possible que només d’arribar no trobis cap feina. Per tant, has de planificar que al principi necessitaràs diners suficients per pagar el lloguer, el menjar i el transport, entre altres.

Referent a això, també hauràs de canviar els teus euros en lliures. Primerament, el símbol de la lliura és £, el tipus de canvi (Exchange rate) varia en el temps, però un euro correspon ara a 0.84 lliures. Pots canviar els euros en lliures a les cases de canvi, aeroports i bancs. Desaconsellem fer-ho a les cases de canvi dels aeroports o llocs turístics. El més senzill i raonable és que canviïs els euros en el teu banc habitual. No obstant això, solen trigar diversos dies a portar la quantitat que demanis, per la qual cosa has de fer-ho amb temps. Igualment, pots canviar els teus euros quan arribis a Anglaterra, hi ha cases de canvi que tenen comissions molt baixes, com la d’Access Bureau (en el número 201 de Victoria Street). En tots els casos, comprova sempre el preu que te la venen. Finalment, també pots treure diners dels caixers una vegada que està en el Regne Unit. No oblidis de demanar al teu banc si té comissió per treure diners a l’estranger, quina quantitat de diners pots treure a la setmana i d’una sola vegada.

 

2. CERCAR ALLOTJAMENT:

Abans de res, t’aconsellem no enviar diners per reservar un allotjament des d’Espanya. Per als primers dies, és possible buscar allotjament en un alberg o hostal per a joves.

Aquesta pàgina web indica el top 10 dels albergs juvenils: http://www.visitbritain.com/fr/Accommodation/Budget-accommodation/Top-10-UK-Hostels.htm
Per buscar a tot arreu:

o    http://www.hostelworld.com/

o   http://es.hostelbookers.com/

o   http://www.yha.org.uk/

o   http://www.findflatmates.co.uk/

Per buscar a Londres:

o   http://www.london-hostels.co.uk/

o   http://www.ish.org.uk/

Si tens una idea més precisa d’on vas i t’agradaria compartir habitatge perquè el lloguer sigui més barat, aquestes pàgines web et poden ser útils:

o   http://www.spareroom.co.uk/

o   http://uk.easyroommate.com/

o   http://www.gumtree.com/

Per llogar un habitatge a un particular:

o   http://www.rightmove.co.uk/

o   http://www.zoopla.co.uk/

o   http://www.findaflat.com/

 

A més a més, si el teu salari és baix, pots sol·licitar una ajuda pel pagament del lloguer. Informa-te’n al Town Hall del teu barri o al Job Centre Plus.

Pots trobar més informacions sobre l’admissibilitat, sol·licituds, etc., a:

https://www.gov.uk/housing-benefit

 

 

Vocabulari útil en l’àmbit de l’habitatge:

Albergue juvenil: youth hostel

Alojamiento: accompodation, lodgings

Habitación doble: double room

Habitación doble con dos camas: Double room with twin beds

Casa de huéspedes, pensión: guesthouse

Contrato de alquiler: rental agreement

Alquilar un piso: to rent a flat

Reservar: to make a reservation

Mantener una reserva: to hold a reservation

Gastos de vivienda: housing expenses

El dueño, el propietario: the landlord, the homeowner

 

3. EMPADRONAMENT:

Si et trasllades al Regne Unit per treballar o estudiar necessites el National Insurance Number (NIN). Aquest número d’identificació permet al teu ocupador pagar-te i també determinar l’impost correcte a deduir per beneficiar-te dels serveis estatals, fins i tot de la pensió de jubilació o l’atur.

També és un número de referència personal per al sistema social en el seu conjunt. Si no tens el NIN, serà difícil trobar una feina perquè el teu ocupador eventual te la demanarà i, per tant, cal que el sol·licitis al més aviat possible. No obstant això, pots començar a treballar amb un número provisional. Per fer-ho t’hauràs de dirigir a un Jobcentre Plus. Pots sol·licitar el NIN per Internet, és eficaç, ràpid i fàcil, o bé per telèfon. Rebràs una data i l’adreça d’una oficina per tenir una entrevista personal, que serà més o menys dues setmanes després. Necessitaràs el passaport o el DNI, una prova del teu lloc de treball o que estàs buscant una feina, una prova del teu domicili (factures de llum, aigua, electricitat, el contracte de lloguer o una carta de l’arrendador). També et preguntaran quan has arribat al Regne Unit. Rebràs el teu NIN aproximadament dues setmanes després de l’entrevista.

Trobaràs totes les informacions necessàries en anglès a les pàgines web següents: http://www.hmrc.gov.uk/ni/index.htm y https://ni-apply.co.uk/
En espanyol:  http://www.empleo.gob.es/es/mundo/consejerias/reinoUnido/portalempleo/es/informacion/NIN/NIN.htm ihttp://www.viajesescocia.es/trabajar_en_escocia_national_insurance_number

Cal assenyalar que si es torna a l’estat espanyol, es poden recuperar els impostos pagats. El departament de recursos humans (Payroll Section) de la teva empresa t’ha de donar els documents P60, P45 i P85, que hauràs d’omplir i enviar al centre d’impostos on estiguis afiliat.

 

4. SISTEMA SANITARI:

Com a treballador estranger que resideix al Regne Unit, tu i la teva família us podeu beneficiar de l’assistència sanitària anglesa, el National Health Service.
Els beneficiaris són el treballador i la seva família, o estudiants durant més de 6 anys.
L’assistència sanitària anglesa és avantatjosa perquè la persona malalta no ha de pagar, els establiments hospitalaris o els professionals de salut avancen els diners (hi ha excepcions en el cas d’algunes especialitats, com són els dentistes).
Algunes categories de persones (estudiants, aturats, dones embarassades…) poden sol·licitar no pagar les consultes dels especialistes.
Si segueixes un tractament mèdic particular i necessites prendre medicaments regularment, pots beneficiar-te del procediment Prescription Prepayment Certificate (PPC). El PPC consisteix a pagar un “abonament” anual o trimestral per al conjunt dels metges compresos en aquest període. Això t’evitarà haver d’avançar les despeses.

Pots trobar més informació a: http://www.nhs.uk/Pages/HomePage.aspx

 

5. OBRIR UN COMPTE BANCARI:

Perquè el teu ocupador t’ingressi el sou, prèviament necessites obrir un compte bancari. És possible fer-ho des del teu país d’origen. En obrir el compte, pot ser que el banc no et doni una targeta de crèdit i un talonari de xecs perquè vol esperar a comprovar que hi ha ingressos regulars o una gestió normal del compte.

La documentació necessària:

o   Per obrir un compte bancari cal poder provar la teva identitat (DNI o passaport) i la teva residència (una carta del propietari, una factura de la llar —utility bill—).

o   Pots demanar el certificat d’una garant (fiador) que doni testimoni que ets de fiar. Pot ser el teu ocupador.

o   Una carta de referència del teu compte bancari espanyol, perquè tot i que no és obligatòria pot accelerar els tràmits. Haurà d’incloure la data d’obertura del teu compte espanyol, el saldo mitjà anual, l’existència o no de descoberts, etc.

 

Els bancs al Regne Unit:

o   HSBC, la Bank of England, Barclays Bank, Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB.

o   Per ajudar-te a triar:http://www.banking-guide.org.uk/

 

Vocabulari útil:

o   proof of identification and proof of address.

o    free current account: una cuenta corriente

o   a savings account: una cuenta de ahorros

o   online banking service/facility

o   to set up a direct debit: establecer un débito directo

o   to deposit £100 into my account: ingresar 100 libras en mi cuenta

o   to withdraw £100 from my account: sacar 100 libras de mi cuenta

o   I’d like to pay this cheque in, please: me gustaría ingresar este cheque, por favor

o   to have an overdraft: tener la cuenta en descubierto

o   ATM(Automated Teller Machine): el cajero automático

o   Per a més informació:

o   http://www.speakenglish.co.uk/phrases/at_the_bank?lang=es

o   http://vocab.tv/vocabulario-en-ingles-los-bancos-las-finanzas-y-el-dinero

o   http://www.fromspaintouk.com/2012/05/25/tu-cita-con-el-ingles-vol-10-abrir-una-cuenta-bancaria-en-ingles/

 

6. LLENGUA:

L’ensenyament de l’anglès és un gran negoci al Regne Unit.
Hi ha centenars d’acadèmies i, per tant, has d’anar amb compte.
Primerament pots matricular-te en un centre d’ensenyament depenent de les autoritats locals, que són més econòmiques que les del sector privat i ofereixen serietat d’ensenyament i qualitat en el professorat. Has de matricular-te a l’inici de cada trimestre lectiu.

També hi ha acadèmies privades. El millor és buscar les que estiguin acreditades pel British Council. Pots trobar-les aquí:

http://www.britishcouncil.org/accreditation

El British Council també proposa aprendre anglès per Internet gratis amb jocs, activitats d’escolta, exercicis de gramàtica en aquesta pàgina web:

http://learnenglish.britishcouncil.org/en/listen-and-watch.

Cambridge Regional College proposa classes gratis d’anglès amb professors d’anglès en formació. Segons la seva pàgina web, les classes es fan durant el dia i, fins i tot, els dissabtes. Trobaràs més informació a:

http://www.camre.ac.uk/adult-learners/free-courses/

També hi ha programes que et permeten viatjar per treballar i també assistir a cursos al Regne Unit i en altres països, com el programa Kaplan International English.

http://www.kaplaninternational.com/spa/

Finalment, una manera gratuïta i lúdica d’aprendre l’anglès són els anomenats intercanvis (conversation exchange). En aquesta pàgina web podràs trobar persones que desitgen aprendre l’idioma que parles i que, a canvi, t’ajudaran a millorar els idiomes que vulguis al país de la teva elecció. És una oportunitat perfecta per parlar idiomes i conèixer gent: http://www.conversationexchange.com/

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Top